• Hem
  • Nya Rekordbox DJ – BETA 5.4.0 gör det enklare att göra harmoniska mixar – Att mixa i “Key”

Nya Rekordbox DJ – BETA 5.4.0 gör det enklare att göra harmoniska mixar – Att mixa i “Key”

Rekordbox DJ 5.4.0 BETA är lanserad. De flesta seriösa DJs i världen vet hur viktigt Key-mixing är för att skapa en harmonisk mix mellan olika låtar. Det handlar alltså om tonaliteten hos en låt. Pioneers Rekordbox DJ har endast presentationen av vilken KEY låten är i genom det s.k. systemet “Key notation”.

Fler konkurrenter, såsom t.ex. Serato DJ, har sedan länge använt systemet som kallas “Camelot System” vilket förenklar denna typ av mixning för den oinvigde inom musik-teori.

För att mixa “in key” med “Key notation” så måste du kunna en del musik-teori och vara familjär med “Circle of fifths”. Det är ärligt talat inte helt enkelt och långt ifrån användarvänligt.

Genom “Camelot System” så rankas varje tonalitet enligt en siffra i en slags “klocka”. Genom att bara mixa med närliggande siffror till den man mixar för tillfället så har man större sannolikhet att finna låtar som går bra tillsammans. Som har en harmoni tillsammans. T.ex. kan en låt ha siffran “11A”. Den låten kan du mixas harmoniskt med “10A” och “12A”. Samt även “11B”.
Mixar man däremot sin låt som har “11A” tillsammans med “7A” blir “hoppet” för stort. Harmonin bryts och låtarna harmoniserar inte väl tillsammans. Man hör tydligt att låtarna inte “passar ihop”. De ligger för långt ifrån varann helt enkelt.

Rekordbox DJ har nu börjat underlätta dessa val genom att “grön-markera” de låtar som passar ihop med den låt man spelar för tillfället. Detta gör att du genom färgen grön enkelt kan finna nya låtar som harmoniserar väl med den du spelar. De kallar funktionen det passande namnet “Traffic Light Display”. Se på bilden ovan hur harmoniserande låtar har fått sin “KEY” grön-markerad.
Än så länge finns funktionen endast i Rekordbox DJs senaste BETA-version. Men då Rekordbox DJ inte släppt någon skarp uppdatering på över 6 veckor nu så misstänker vi på DJP att en ny skarp version snart är på gång.

Som Mojaxx på DJCity var inne på skulle den här nya “Traffic Light Display”-funktionen kunna utvecklas åt väldigt spännande håll! T.ex. skulle fler färger kunna blandas in, såsom t.ex. en färg för att visa passande låtar för att höja energin m.m.
Det blir dock spännande att testa “Traffic Light Display” när den släpps skarpt. En enkel funktion, men som ändå kommer göra stor skillnad för överblicken av sitt bibliotek av låtar, när man precis är “i mixen”.

Pioneer DJ har även släppt en hel del hårdvara under sommaren så att släppa uppdaterad mjukvara känns som ett naturligt nästa steg.

NU ÄR REKORDBOX DJ V.5.4.0 SLÄPPT, LÄS MER I VÅRT SENASTE INLÄGG:
Rekordbox DJ version 5.4 är släppt

Du kan ladda ner BETA-versionen av Rekordbox på nedan länk.
(OBS! DJP rekommenderar INTE att du testar BETA-versionen innan du tagit en backup på allt för BETA-versionen är just inte klar och har du otur så kan den förstöra din DJ-miljö permanent)

Neladdning/Källa Rekordbox DJ – BETA 5.4.0:
Rekordbox DJ Software Download – Version 5.4.0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × fem =

Anmälan till DJPortalens nyhetsbrev

Missa inga DJ-nyheter

Nyhetsbrev - DjPortalen.seDJ-nyheter inom premiumområdet

Fyll i din e-postadress för att få våra senaste DJ-nyheter skickade till dig direkt.

DjPortalen - Senaste DJ-nyheter i Sverige

Alla rättigheter förbehålls | Upphovsrätt © 2018-2020