• Hem
 • Recension DDJ-XP1
Recension DDJ-XP1

Recension DDJ-XP1

Pioneer DJ – DDJ-XP1 – Den förlängda armen

DJPortalen.se kommer framöver att skriva recensioner av DJ-produkter på premium-nivån. Först ut är Pioneers DDJ-XP1 som är en kraftfull liten kontroller. Bli inte lurad av dess storlek. Den här maskinen är en best! Den har funktioner att växa i för lång tid framöver.

Den kan även användas på så många olika vis. T.ex. är den ett fantastiskt, för att inte säga oumbärligt, verktyg för dem som kör DVS via Pioneers Rekordbox DJ. Det går såklart köra andra DJ-mjukvaror med, då den går att skräddarsy fullt ut via MIDI.

Denna Recension DDJ-XP1 kommer dock ha fokus på att använda den som ett hjälpmedel till Pioneers slagskepps-kontroller DDJ-RZ.

XP1an används då som en slags fjärrkontroll och en “förlängd arm” & fördjupning till de funktioner som redan finns. Genom att få tillgång till fler knappar kan också fler funktioner används både enklare och även samtidigt. T.ex. så kan vi ha Hot Cues på DDJ-RZ aktiverade och samtidigt ha alla Pad FX öppna på DDJ-XP1an. Dessutom med 16 knappar istället för 8 knappar vilket ger en oöverträffad tillgänglighet.

Vi kommer i denna recension gå igenom allt från kvalitets-granskning, till användarvänlighet och teknisk höjd, d.v.s. hur pass tekniskt avancerad som kontrollen är. Samt givetvis se över om den faktiskt är värd sitt pris.

Kvalitet

Padsen är en som en dröm att använda. De är distinkta och direkta. Pioneer DJ säger själva att controllerna har lägst latency hittills. Det känns, för feedbacken är omedelbar vilket ju också är av största vikt för att t.ex. beatmixa eller göra effekter.

Kvalitetet känns som Pioneers samtliga premium-produkter. Det är en byggkvalitet som känns som den kommer att hålla. Det är inga glapp eller defkter eller mellanrum utan alla knappar sitter verkligen där de ska. Finishen är snygg. Blank på vissa ställen och matt på andra. Slide FX känns även den som något skapat genuint för kärleken till DJandet.
Pioneer är mästare på att förfina och förbättra funktionaliteter. Att bryta ner DJ-världens viljor i fysiska produkter som får en enorm efterfrågan. Denna produkt likaså.

Produkten ser även design-mässigt genomtänkt ut. Det är ingen slump hur knapparna sitter utan man har helt klart arbetat och utvecklat detta över tid. De har tagit till sig av DJ-världens viljor.

Det är en vackert byggd DJ-produkt som gör att det “vattnas i munnen” på varje seriös DJ.

Pioneer DDJ-XP1 med DVS-licens till Rekordbox DJ

Teknisk höjd

Här ställer vi oss frågan om det går att växa i XP1ans funktioner eller är den för enkel?
Även på denna punkt blir vi positivt omhändertagna av controllerns potential att utvecklas vidare. Det finns så många funktioner under ytan.
Bara att kunna välja mellan dessa val tycker jag säger det mesta om möjligheterna som erbjuds:

 • Hot Cue
 • Pad Fx1
 • Beat Jump
 • Sampler
 • Keyboard
 • Pad Fx2
 • Beat Loop
 • Key Shift

Varje funktion har 16 pads att använda. Det är enorma möjligheter så DJPortalen.se skulle säga att denna DJ-produkt absolut har stora möjligheter att växa vidare inuti. De flesta kanske börjar med Hot Cues, Pad Fx & Beat Jump. När man är invand och känner sig hemma med dem kan man kanske vandra vidare till att lägga in ännu fler Fx på Pad Fx2 och koordinera med, speciellt om du kör DVS.
Det är inte heller bara ovan funktioner som finns, utan då har vi endast nämnt dem som är kopplade till padsen.
Utöver dem finns den efterlängtade möjligheten att byta “Key/Semitone”, Slip reverse, Auto Beat Loop-hantering med allt det innebär. Ladda låtar och byta till nästa låt i spellistan. Quantize finns för den som behöver hjälp med takten.
De har även lagt till en helt ny funktion som heter “Silent Cue” och motsvarar vad “Mute” är på en fjärrkontroll. Ljudet blir helt tyst, men musiken fortsätter att spinna. Vilket blir användbart till mycket.
Slide effekterna har även 3 knappar dedikerade till sig för att kunna aktivera 3 olika effekter till sliden.

Tillslut mognar kunskapen och då kanske de flesta börjar nosa på de nya spännande “Keyboard-” och “Key Shift-funktionerna”. Med de funktionerna känns det som att vi närmar oss musik-produktion mer och mer. DJandet och musik-produktionen har ju sammanflätats mer och mer genom åren. Det finns riktigt vassa skratch-djs som använder just dessa funktioner till mycket spännande arrangemang. Vi kommer länka till några visuellt visande videos för dessa funktioner istället för att beskriva dem här med ord. Vissa saker skall upplevas snarare än förklaras.

Användarvänlighet

Kontrollern har 16 st pads till varje däck, vilket ger hela 32 st pads att ha tillgodo hela tiden. Oavsett vilken funktion du väljer att låta padsen styra så är möjligheterna svindlande. Teoretiskt så kan du dedikera olika pads till i stort sett vilken funktion du vill, dels genom Pads-setting. Men ännu mer via MIDI. Det kan såklart bli pillrigt att peta in varje värde rätt. Men möjligheten finns och när du är klar så har du exakt det du själv vill ha.

Vi rekommenderar dock inte att gå för långt från standard-inställningarna för då kommer såklart inte de text-märkningen att stämma på padsen och knapparna.
Men att ställa in vissa funktioner och göra den lite mer personlig är såklart givet. Vi skulle gärna vilja se att det skulle gå att ställa om t.ex. “Sync-knappen” till att bli en “Play-knapp” istället då sync inte är något vi någonsin använder. Jag var i kontakt med Pioneer DJs forum om detta men i dagsläget finns det inte stöd för att lägga in detta. Jag tänker att det borde gå skräddarsy med en MIDI-lösning.
Samma med “INT-knapparna” som jag som inte använder DVS aldrig kommer använda. De knapparna skulle då kunna fylla en annan funktion. T.ex. att kunna “Backa till föregående låt”. Inte heller det gick i dagsläget enligt Pulse på Pioneer DJ-forumet.

Användarvänligheten är annars fenomenal. Kontrollern är helt klart intuitiv och du känner igen dig till 100% om du är införstådd i hur Rekordbox DJ fungerar och ser ut. DDJ-XP1 är sömlöst integrerad i mjukvaran. Det känns att de hör ihop!

Att kunna ha Beat Jump med hela 16 st pads på varje däck gör att du får en större bredd på vilka spann du kan hoppa med. T.ex. vill jag både kunna se korta hopp och långa samtidigt.

Prisvärdhet

DDJ-XP1 kostar drygt tvåtusenfemhundra (hösten 2018) och den är absolut värd sitt pris på alla sätt. Bygget är solitt och som vi gått igenom i tidigare punkter är den gjord av hög byggkvalitet. Med tanke på hur långt du själv kan skräddarsy den så får du mycket för pengarna.

Men om vi vänder på det hela så kan man faktiskt få en hel DJ-kontroller för dessa pengar. Men inte av premium-kvalitet. Utan då blir det såklart en billigare modell.

Kör du DVS så skulle jag säga att DDJ-XP1 måste finnas vid din sida.

Recension DDJ-XP1 – Sammanfattning

Det jag blir lite nyfikna på är om XP1 betyder att det i framtiden kommer att komma en XP2!?
Undertecknad är otroligt nöjd med denna kontroller, men Pioneer kan ha hintat om detta med sitt namn tänker jag.

Slutligen, har du behov av att förenkla ditt arbetsflöde och känner att du har behov av fler Pads, oavsett om det handlar om Hot Cues eller Pad Fx eller vad det nu är så är XP1an ett givet kort.

DDJ-XP1 är helt klart mycket nära att ta full poäng! Det enda som drar ner den från att få 10 på alla är att det inte är helt enkelt att skräddarsy vissa funktioner manuellt. Att ändra via MIDI vore en tidkrävande mardröm om det ska göras på många funktioner. Förstå mig rätt, produkten är otroligt lättanvänd, men ska vi gräva lite djupare och försöka se var bristerna finns, så är det nog här.
Samt att priset är lite högt. XP1 är helt klart värd sitt pris mens skulle den kostat under 2000 kr hade vi helt klart satt 10/10. Så om en femhundring varken gör från eller till för dig på slutpriset så vet du vad den perfekta DJ-julklappen är till dig själv.


Tekniska specifikationer:

Width: 333 mm

Height: 44 mm

Depth: 237 mm

Weight: 1.5 kg

Ingår gör även fulla licenser till både Rekordbox DJ & Rekordbox DVS


Pioneer DDJ-XP1

ca 2495 kr
9.5

Kvalitet

10.0/10

Teknisk höjd

10.0/10

Användarvänlighet

9.0/10

Prisvärdhet

9.0/10

Fördelar

 • Kan skräddarsys i nästan all oändlighet med de 32 st padsen
 • Dedikerade knappar för att ändra semiton (Key)
 • Pioneers kvalitet & DVS-stöd är fantastiskt
 • Mycket trevlig Slide FX som går att gå loss på

Nackdelar

 • Finns ingen "Play-knapp" - Bara via Hot Cues
 • Finns ej knapp för att välja "Föregående låt"
 • DDJ-XP1 har egentligen bara fördelar!
 • Om det ska vara något negativt så är det att den inte är helt enkel att rent praktiskt placera i förhållande till en stor DJ-controller. Men det känns mer som ett lyx-problem än ett "problem".

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − två =

Anmälan till DJPortalens nyhetsbrev

Missa inga DJ-nyheter

Nyhetsbrev - DjPortalen.seDJ-nyheter inom premiumområdet

Fyll i din e-postadress för att få våra senaste DJ-nyheter skickade till dig direkt.

DjPortalen - Senaste DJ-nyheter i Sverige

Alla rättigheter förbehålls | Upphovsrätt © 2018-2020