• Hem
  • Om DJP – DJPortalen

Om DJP – DJPortalen

DJP – Drivs av passionen för musiken & för DJandet som konstform

Ansvarig utgivare, Joachim Fredriksson, började leka med ljud redan som 6 åring och “jakten på nya toner” har sedan dess fortsatt. En omätlig längtan efter de nya toner, “perfekta harmonier” och den ultimata mixen driver mig vidare i letandet efter ny musik hela tiden och självklart i njutningen av redan släppta alster.

I början av 90-talet var hiphopen det som influerade mig mest. DJs som spelade och skratchade på musikvideos och skivor gjorde att kärleken till DJ-hantverket var föddes från första tonen och synen på detta fantastiska hantverk och konstform. De lekte med ljuden och musiken på ett sätt som jag aldrig sett eller upplevt, eller känt förut.

När jag sedan introducerade en skolkamrat en Phonix-mixer kopplad till skivspelare så började jag själv också rikta in mig på att börja DJa själv.
Det här var när CD-revolutionen var som störst och mitt bibliotek av digital musik på CD-skivor var stort redan då. Därför började jag mixa med, först vanliga CD-spelare kopplade till en billig Phonix 4-kanals-mixer. På den tiden jagade jag själv och tillsammans med några likasinnade klasskompisar efter skivor inne på begagnade skivaffärer på diverse obskyra ställen i stan. Gränderna runt slussen var en favorit. Givetvis det legendariska MEGA Store som låg på Sergelstorg. Det var Norra Europas största skivbutik och dom hade allt. De hade t.o.m. en egen avdelning specialiserad för DJs.
Varje vecka var vi även inne på Pitch Control på Gamla Brogatan i Sthlm City, som var en liten DJ-butik som representerade eliten inom DJs på den tiden. Priserna var dock skyhöga där, men deras egen tidning gav mycket information om ny skivsläpp.

Jag uppgraderade sedan till att köpa in den legendariska Denon DJ 2000F MK2. Helt nya möjligheter uppstod. Det var pitchen och pitch-bend och CUE-funktioner. All musik sorterades och alla CD-skivors BPM räknades ut helt manuellt genom örat. Man skrev då BPM på varje skiva. Antingen på fronten eller i olika system jag tog fram på baksidan om skivan innehöll flera spår.
Bara att räkna ut BPM på hela samlingen var otroligt tidskrävande. Men också en enorm charm i. För du fick en helt annan känsla för musiken när du hela tiden var mer aktiv “i musiken”.

Denon DJ 2000F MK2

Denon DJ 2000F MK2

Efter mycket mixande i många år lades DJ-hantverket på hyllan när min son föddes när jag fyllde 30. Prioriteringarna krävde annat.

Men saknaden till att leka med musiken. Jakten på “den perfekta mixen” ligger hela tiden i mig. Jag har hela mitt liv sökt efter ny musik, nya toner. Och idag har jag både ett enormt bibliotek och enorm kunskap om flera musik-genre.

Mina främsta musikstilar att mixa är Melodic House & Techno, Progressive House, House, Tech-house, viss underground Deep-house, Downtempo/Electronica, Techno och såklart finns mitt hjärta där allt började; Hiphopen, då framförallt från 90-talet. Men all bra musik är bra, oavsett vilket år den är släppt!
Musik som känns mörk, dov och chill har alltid tilltalat och matat min själ väl.

Jag tränar varje vecka mina skillz på att utföra den ultimata mixen. Min kärlek inom DJandet handlar om att skapa en så “mjuk mix” som möjligt. Helst ska övergångarna inte höras alls. Då är det ultimata uppnått för mitt öra, själ och hjärta.
Men vissa mixar gör sig även bra genom att just höras. Men att få till harmonier i mixar som smälter dem samman, det är det allt handlar om för mig.
Att sen kunna njuta av mixarna med de bästa låtarna är fantastiskt.
Jag är dock en perfektionist så när jag “njuter” av mina mixar som jag spelat in så letar jag alltid omedvetet efter saker som jag kan göra bättre. Jag har lärt mig att det är ett väldigt effektivt sätt att utvecklas och finna nya vägar. Att förstå mixarna bättre och göra en bättre mix nästa gång.

På DJP kommer jag att skriva om alla nyheter i DJ-SVerige och i världen. Jag älskar att hänga med i vad som händer. Som en del i att få och behålla en trovärdighet till våra läsare och besökare så kommer vi att inkludera källan till alla nyheter som vi lägger in. Så att ni som läsare alltid kan vara säker på att det vi skriver kommer från tillförlitliga källor.
Just nu händer väldigt mycket inom just DJ-området. Det är en bra och spännande tid för alla som DJar. Det finns fantastiska verktyg just nu som underlättar och gör DJ-hantverket spännande och roligt.

Idag spelar jag genom Pioneers DJs Rekordbox DJ senaste mjukvaru-version.
Hårdvaran jag har är Pioneer DJs Controller DDJ-RZ och Pioneer DDJ-XP1 tillsammans med en kraftfull PC med i7-processor och 16GB RAM. Det är fantastiska verktyg med nästan oändligt med möjligheter. Jag har jobbat med min DDJ-RZ i ca 1.5 år nu och det finns fortfarande funktioner som går att fördjupa sig i ännu mer. DDJ-RZ har ett otroligt djup i sig.

Pioneer DDJ-RZ and Pioneer DDJ-XP1

Pioneer DJs Controller DDJ-RZ & Pioneer DDJ-XP1

Tveka inte att höra av dig till oss om du undrar något och kom ihåg att kommentera vad du tycker är bra och dåligt eller om du bara vill lägga till något.

Välkommen till Sveriges bästa nyhets-sida för DJs.

Anmälan till DJPortalens nyhetsbrev

Missa inga DJ-nyheter

Nyhetsbrev - DjPortalen.seDJ-nyheter inom premiumområdet

Fyll i din e-postadress för att få våra senaste DJ-nyheter skickade till dig direkt.

DjPortalen - Senaste DJ-nyheter i Sverige

Alla rättigheter förbehålls | Upphovsrätt © 2018-2020